כיצד להתמודד עם לחצים

הדבר הראשון והאחרון הנדרש מגאון הוא
אהבת האמת
Johann Wolfgang von Goethe
1749 - 1832
German playwright/author

חשיבה ביקורתית סדרה

לחשוב כמו גאון

"גם אם אתה לא גאון,
אתה יכול להשתמש באותן אסטרטגיות של אריסטו ואיינשטיין
על מנת לרתום את היכולת היצירתית של מוחך לניהול עתידך"

שמונת האסטרטגיות הבאות יעודדו אותך לחשוב באופן פרודוקטיבי, על מנת להגיע לפתרון בעיות. "אסטרטגיות אלו אופייניות לסגנונות החשיבה של גאונים במדע, אומנות ותעשייה לאורך ההיסטוריה."

1. הסתכל על בעיות באופנים שונים, ומצא פרספקטיבות חדשות שאיש מעולם לא השתמש (ואיש מעולם גם לא פרסם!)

לאונרדו דה וינצ'י האמין שעל מנת להפיק ידע לגבי צורה של בעיה, עליך להתחיל ללמוד כיצד לשנות את ההרכב שלה מחדש באופנים שונים. הוא הרגיש שהאופן הראשון שבו הוא מסתכל על בעיה הוא משוחד מדי. לעיתים קרובות, כאשר בעיה היא מובנית מחדש היא הופכת לבעיה חדשה.

2 דמיין!

כאשר איינשטיין חשב על בעיה הוא תמיד מצא צורך לנסח את הנושא בכמה שיותר אופנים אפשריים, כולל שימוש בשרטוטים. הוא דמיין את הפתרונות והאמין שמילים ומספרים בפנים עצמם לא שחקו תפקיד חשוב בתהליך החשיבה שלו.

3. תפוקה! תכונה בולטת של גאונים היא תפוקה.

לתומס אדיסון היו 1093 פטנטים. הוא הבטיח לעצמו תפוקה על ידי כך שהציב לעצמו ולעוזרים שלו מכסת יעד לרעיונות. במחקר של 2036 מדענים לאורך ההיסטוריה, דין Eיית סימונטון מאוניברסיטת קליפורניה בדייויס מצא כי המדענים המכובדים ביותר ביצעו לא רק עבודות נפלאות אלא גם כמה גרועות. הם לא פחדו להכשל, או להתחיל מבינוניות על מנת להגיע למצויינות

4. עשה שילובים חדשניים. שלב, ושלב מחדש, רעיונות, תמונות ומחשבות בשילובים שונים, לא משנה כמה הן נראים לא מתאימים או בלתי רגילים.

חוקי המורשת של המדע המודרני עליהם מתבססת הגנטיקה, מקורה מנזיר אוסטרי ושמו גרגו מנדל, אשר שילב בין מתמטיקה וביולוגיה על מנת ליצור מדע חדש.

5. צור מערכות יחסים. צור קשרים בין נושאים שאינם דומים.

דה וינצ'י אילץ יצירת קשר בין צלילו של פעמון לבין צלילה של אבן הפוגעת במים. הדבר אפשר לו לגלות כי צליל נע בגלים. סמואל מורס המציא תחנות שידור לממסר סמלים טלגרפים לאחר שחקר תחנות של סוסים.

6. חשוב בהפכים

הפיזיקאי נילס בור האמין שאם מחזיקים מחשבה של שני הפכים ביחס אזי המחשבה מושהית והחשיבה עולה לרמה חדשה. יכולתו לדמיין אור בשתי צורות, כחלקיק וכגל, הובילה אותו לתפיסתו של עיקרון ההשלמה. השהייה של מחשבה (הגיון) מאפשרת לחשיבה שלך ליצור צורה חדשה.

7. חשוב במטפורות

אריסטו החשיב את המטפורה כסימן לגאונות, והאמין שאדם בעל יכולת לתפוס דימיון בין שני תחומים מציאות שונים ולחבר אותם יחד, זהו אדם שזכה למתת מיוחד במיונו.

8. הכן את עצמך להזדמנות

בכל פעם שאנו מנסים לעשות דבר ונכשלים אנו מוצאים את עצמנו עושים דבר אחר. זהו עיקרון ראשון של "תאונה יצירתית". כישלון יכול להיות מועיל אך ורק אם לא נתמקד בתוצאה הבלתי מועילה שלו. במקום זאת, נתח את התהליך, את המרכיבים, וכיצד אתה יכול לשנות אותם על מנת להגיע לתוצאות אחרות. אל תשאל את עצמך "מדוע נכשלתי?" אלא "מה עשיתי?"

מותאם באישורו של: מיצ'לקו מיכאל, לחשוב כגאון: שמונה אסטרטגיות בשימוש אצל יוצרי-על מאריסטו וליאונרדו ועד איינשטיין ואדיסון (אופקים חדשים ללמידה) כפי שהופיע באתר http://www.newhorizons.org/wwart_michalko1.html (15 ביוני 1999). מאמר זה הופיע בפעם הראשונה בכתב העת THE FUTURIST, (1988) מאי.
מיכאל מיצ'לקו הוא מחברו של משחקי חושבים (ספרון על יצירתיות בעסקים), פארק החשיבה (סט קלפים בסיעור מוחי) ו- יצירתיות מפצחת: סודם של יוצרים גאונים (Ten Speed Press, 1998)

ראה גם:

ריכוז בזמן למידה | חשיבה ביקורתית | חשיבה בקול רם דיבור עצמי |
לחשוב כמו גאון | מיפוי מוח או מושגים ללמידה | שימוש יעיל של זיכרון |
הרגלים יעילים ללמידה יעילה | A.S.P.I.R.E | "Index" | למידה עם